Przychodzi baba ...
Przychodzi baba ...

Baba jak to baba - musi się wygadać, a że łatwiej mi pisać niż mówić, postanowiłam dzielić się z Wami, którzy zechcecie mnie odwiedzać, tym co mi po głowie chodzi tutaj właśnie. Tak więc będzie o babie, która się nie ma w co ubrać, o takiej która lubi gotować, o sierściuchach w domu, o wesołym i smutnym ... jak to w życiu bywa. Mam nadzieję, że będę miała z kim dzielić te wszystkie plotki i ploteczki, smuteczki i inne takie.

Poleć tę stronę na:

Ładowanie

Jogurtowy kurczak z grilla

Grillowana pierś z kurczaka marynowana w jogurcie może nie wygląda najlepiej, ale naprawdę smakuje doskonale. Nie jest sucha a delikatna i chuda. Przecież grilowanie może być fit.

 

Porcja dla 4 osób

  • 4 piersi z kurczaka
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki przyprawy gyros
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka sosu sojowego

 

Pieri umyś, osuszyć i pokroić w wzdłuż na paski. Z każdej piersi powinno wyujść około 4 pasków. Przyprawy i rozgnieciony czosnek wrzucić do jogurtu i dokładnie wymieszać. Zalać tym jogurtem pokrojone piersi i odstawić do lodówki, co najmniej na 1 godzinę a najlepiej na całą noc. Mięso wyjąć z lodówki prtzynajmniej godzinę przed planowanym grillowaniem. Patyczki na szaszłyki lekko natłuścić i nadziewać na nie paski mięsa. Ułożyć na mocno nagrzanych i nnaoliwionych tackach do grillowania. Piec z każdej strony ok. 10-15 minut.

Smacznego!

Komentarze

Wpisz kod
* Pola obowiązkowe
Brak wpisów.