Przychodzi baba ...
Przychodzi baba ...

Baba jak to baba - musi się wygadać, a że łatwiej mi pisać niż mówić, postanowiłam dzielić się z Wami, którzy zechcecie mnie odwiedzać, tym co mi po głowie chodzi tutaj właśnie. Tak więc będzie o babie, która się nie ma w co ubrać, o takiej która lubi gotować, o sierściuchach w domu, o wesołym i smutnym ... jak to w życiu bywa. Mam nadzieję, że będę miała z kim dzielić te wszystkie plotki i ploteczki, smuteczki i inne takie.

Poleć tę stronę na:

Ładowanie

Domowy makaron czyli pasta fresco

Domowy makaron czyli pasta fresco naprawdę nie jest trudny do zrobienia, ale wymaga trochę zachodu. Tagliatelle, tagliolini, fettuccine i pappardelle - tak naprawdę różnica pomiędzy tymi makaronami tkwi w szerokości, na jaką kroi się wstążki makaronu.

TAGLIOLINI to najcieńsze wstążki, a ich szerokość nie jest dokładnie zdefiniowana, ponieważ zależy od wprawy osoby krojącej makaron.
LE TAGLIATELLE wstążki mają szerokość 8 milimetrów (te wymiary zostały złożone w Izbie Handlowej w Bolonii, w celu ochrony wymiarów tego makaronu).
LE FETTUCCINE są cieńsze od makaronu tagliatelle (o jedną trzecią lub maksymalnie o połowę szerokości tagliatelle).
LE PAPPARDELLE mają szerokość około 2–3 centymetrów.

 

Do przygotowania świeżego makaronu potrzebujemy 1 jajko na każde 100 gramów mąki. Mąkę przesiewamy na stolnicę, na środek wbijamy umyte jajka, solimy. Dodajemy odrobinę letniej wody w celu uzyskania prawidłowej konsystencji. (Fot.1)

 

Mieszamy składniki widelcem ruchem od środka na zewnątrz, następnie energicznie wyrabiamy ciasto dłońmi tak długo, aż nabierze gładkości i sprężystości, dłonie powinny być czyste od ciasta. Wyrobione ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy przynajmniej na pół godziny. (Fot.2)

 

Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto, i rozkładamy do wysuszenia. Należy rozłożyć czystą szmatkę, położyć na niej płat makaronu i przykryć drugą szmatką. żeby sprawdzić, czy ciasto jest dobrze wysuszone, należy je zgiąć i jeżeli przesuniemy palcem w miejscu zgięcia i ciasto się przełamie, to znaczy, że jest gotowe do krojenia.

Dzielimy rozwałkowane ciasto na dwie części. Nakładamy na siebie płaty ciasta zaokrągloną stroną do środka i zwijamy. Ten sposób zwinięcia ciasta ułatwi krojenie. (Fot.3 tagliatele)

 

Po pokrojeniu ciasta we wstążki należy chwycić końcówkę wstążki i rozwinąć, następnie ułożyć w gniazdka na stolnicy i pozostawić do wysuszenia. (Fot.4)

 

 



Fot.1 - 1 kg mąki + 10 jaj
Fot. 2
Fot. 3
Fot. 4 - tagliatele

Komentarze

Wpisz kod
* Pola obowiązkowe
  • RichSpondug (środa, 22. marzec 2017 03:35)

    Amoxicillen Buy Online <a href=http://kamagra.usamedz.com/buy-cheap-kamagra.php>Buy Cheap Kamagra</a> Pastillas Cialis Tadalafil Acquistare Viagra Roma <a href=http://zithromax.usamedz.com/zithromax-dose.php>Zithromax Dose</a> Tarif Du Kamagra Viagra 100 Mg Oder 50 Mg <a href=http://viagra.rxbill7.com/sildenafil-citrate.php>Sildenafil Citrate</a> Global Pharmacy Plus Il Viagra Va Pagato <a href=http://levitra.usamedz.com/levitra-5mg-tablets.php>Levitra 5mg Tablets</a> Viagra Wholesale China Generic Viagra With American Express <a href=http://kamagra.rxbill7.com/where-can-i-buy-kamagra.php>Where Can I Buy Kamagra</a> Viagra Kaufen Apotheke

  • privatkredit ohne berlin (poniedziałek, 26. grudzień 2016 12:39)

    If I communicated I could thank you enough for this, I'd be lying.

  • kredit ohne kredit rechner at (czwartek, 15. grudzień 2016 04:16)

    Gee whiz, and I thought this would be hard to find out.