Przychodzi baba ...
Przychodzi baba ...

Baba jak to baba - musi się wygadać, a że łatwiej mi pisać niż mówić, postanowiłam dzielić się z Wami, którzy zechcecie mnie odwiedzać, tym co mi po głowie chodzi tutaj właśnie. Tak więc będzie o babie, która się nie ma w co ubrać, o takiej która lubi gotować, o sierściuchach w domu, o wesołym i smutnym ... jak to w życiu bywa. Mam nadzieję, że będę miała z kim dzielić te wszystkie plotki i ploteczki, smuteczki i inne takie.

Poleć tę stronę na:

Ładowanie

Gulasz z serc drobiowych

Może nie jest to wykwintna kuchnia, może nie wygląda pieknie ... ale naprawdę jest bardzo smaczny i prosty do zrobienia. A dla niektórych to wspomnienia z młodości ... pozdrawiam Cię Grażynko, przepis specjalnie dla Ciebie!

 

1,5 kg ser drobiowych lub indyczych

2 średnie cebule

1 łyżka musztardy sarepskiej

liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, pieprz, sól

olej do smażenia

 

Serca bardzo dobrze oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić na połówki lub w plasterki. Na patelni bardzo mocno rozgrzać tłuszcz i wrzucić żeby się mocno zrumieniły, do tego dadać pokrojoną w półplasterki cebulę i zrumienić ją razem z serduszkami. Doprawić to 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (można więcej), dodać liść laurowy i ziele angielskie, dusić po przykryciem jakieś 15 minut, następnie podlać wodą tak żeby serduszka były lekko przykryte, ostrożnie posolić bo będziemy jeszcze dodawać musztardę która jest słona. Serduszka dusić do miękkości, dodać łyżkę musztardy i jeszcze chwilę dusić. Sos powinien zgęstnieć, a jeśli jest zbyt rzadki to można go zagęścić delikatnie mąką ziemniaczaną.

Taki gulasz mozna podawać z kaszą (jak na zdjęciu) lub z ziemniakami, a do tego z mizerią czy sałatką z zielonych pomidorów.

 

Smacznego !!

 

Komentarze

Wpisz kod
* Pola obowiązkowe
Brak wpisów.