Przychodzi baba ...
Przychodzi baba ...

Baba jak to baba - musi się wygadać, a że łatwiej mi pisać niż mówić, postanowiłam dzielić się z Wami, którzy zechcecie mnie odwiedzać, tym co mi po głowie chodzi tutaj właśnie. Tak więc będzie o babie, która się nie ma w co ubrać, o takiej która lubi gotować, o sierściuchach w domu, o wesołym i smutnym ... jak to w życiu bywa. Mam nadzieję, że będę miała z kim dzielić te wszystkie plotki i ploteczki, smuteczki i inne takie.

Poleć tę stronę na:

Ładowanie

Maślany kurczak na warzywach

Tego kurczaka wstawia się do piekarnika i można iść na niedzielny spacer, a po powrocie tylko nakładać go na talerze i wsuwać z ulubioną surówką np. Colesław . Super aromatyczne mięsko, soczyste i pyszne. Przepis podpatrzyłam w jakmś programi amerykańskim z kurczętami w roli głółwnej ale nasz kurak też się świetnie nadaje.

 

1 kurczak

2 marchewki

2-3 ziemniaki

1 cebula

1/4 kostki miękkiego masła

1 duża główka czosnku

1/2 cytryny

sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, majeranek

1/2 szklanki wody lub bulionu

Warzywa obrać i pokroić w kostkę,cebulę w piórka, następnie ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.

Kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć ptaszydło w środku solą i majerankiem. Cytrynę sparzyć, wyszorować i przekrojoną na ćwiartki wcisnąć do środka kurczaka razem z główką czosnku przekrojonego na pół. 

Kurczaka dokładnie natrzeć masłem z każdej strony, posolić, popieprzyć, posypać lekko papryką. Ułożyć go na warzywach, podlać 1/2 szklanki wody lub bulionu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 1,30 godz.

Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, pozwolić mu odpocząć ... dzielić i jeść. Ptaszydło jest mega soczyste, aromatyczne, a warzywa rozpływają się w ustach.

Można też dzień wcześniej wrzucić go do solanki 1 litr przegotowanej zimnej wody i 2 łyżki soli. Wtedy nie trzeba go już dodatkowo solić, a mięsko jest odpowiedni słone w każdej jego części.

Komentarze

Wpisz kod
* Pola obowiązkowe
Brak wpisów.