Przychodzi baba ...
Przychodzi baba ...

Baba jak to baba - musi się wygadać, a że łatwiej mi pisać niż mówić, postanowiłam dzielić się z Wami, którzy zechcecie mnie odwiedzać, tym co mi po głowie chodzi tutaj właśnie. Tak więc będzie o babie, która się nie ma w co ubrać, o takiej która lubi gotować, o sierściuchach w domu, o wesołym i smutnym ... jak to w życiu bywa. Mam nadzieję, że będę miała z kim dzielić te wszystkie plotki i ploteczki, smuteczki i inne takie.

Poleć tę stronę na:

Ładowanie

Piersi faszerowane szynką i pieczarkami

  • 4 piersi
  • 20 dag szynki
  • 15 dag pieczarek
  • 1 szkl smietany (18% wystarczy)
  • ok. 10-15 dag żółtego sera
  • sok z cytryny, sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • Pomidor , natka pietruszki


Piersi rozbić delikatnie tłuczkiem - tak "roladkowo", skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć posypać ziołami , i to do lodówki.
 Szynkę zemleć lub zmiksować . Pieczarki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i poddusić na odrobinie oleju, lekko posolić. Dodać jeszcze ciepłe do szynki i dobrze wymieszać. Taka pastę nakładać na piersi ( z kurczaka oczywiście) , na to gruby plaster pomidora i gałązka pietruszki. A teraz najtrudniejsze , trzeba to zwinąć jakoś , ja pospinałam to wykałaczkami jak się dało.
Teraz ułożyć to wszystko w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem ze śmietany i startego sera.
Włożyłam to zimnego piekarnika i zapiekałam ok. 1,10 godz. w temp. 160 st.

Podałam z prażonym ryżem i sałata lodową z ogórkiem i sosem winegret.




Komentarze

Wpisz kod
* Pola obowiązkowe
Brak wpisów.