Przychodzi baba ...
Przychodzi baba ...

Baba jak to baba - musi się wygadać, a że łatwiej mi pisać niż mówić, postanowiłam dzielić się z Wami, którzy zechcecie mnie odwiedzać, tym co mi po głowie chodzi tutaj właśnie. Tak więc będzie o babie, która się nie ma w co ubrać, o takiej która lubi gotować, o sierściuchach w domu, o wesołym i smutnym ... jak to w życiu bywa. Mam nadzieję, że będę miała z kim dzielić te wszystkie plotki i ploteczki, smuteczki i inne takie.

Poleć tę stronę na:

Ładowanie

Jacolowe ogórki z czosnkiem i chili

2,5 kg ogórków

2 główki czosnku

2 łyżeczki chili

4 łyżki soli

Zalewa:

1,5 szklanki octu

0,5 kg cukru

8 łyżek oleju

 

Ogórki umyć i pokroić w plasterki, zasypać 4 łyżkami soli - odstawić na 6 godzin,

po tym czasie zlać powstały sok, dodać posiekany czosnek i chili - odstawić na 12 godzin.

Ugotować zalewę i taką wrzącą zalewę dodać do ogórków i pozostawić na następne 12 godzin.

Po tym czasie włożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić mocno i wynieść do spiżarni. Nie trzeba pasteryzować !!

 

Urosło mi w ogródku trochę patisonów, więc przerabiam na różne sposoby. Tym razem zaryzykowałam ten przepis: patisony pokroiłam w słupki, a dalej postępowałam taj wyżej. Wyszły świetne !! Można tylko zmniejszyć ilość cukru i chili.

 

Komentarze

Wpisz kod
* Pola obowiązkowe
Brak wpisów.