Przychodzi baba ...
Przychodzi baba ...

Baba jak to baba - musi się wygadać, a że łatwiej mi pisać niż mówić, postanowiłam dzielić się z Wami, którzy zechcecie mnie odwiedzać, tym co mi po głowie chodzi tutaj właśnie. Tak więc będzie o babie, która się nie ma w co ubrać, o takiej która lubi gotować, o sierściuchach w domu, o wesołym i smutnym ... jak to w życiu bywa. Mam nadzieję, że będę miała z kim dzielić te wszystkie plotki i ploteczki, smuteczki i inne takie.

Poleć tę stronę na:

Ładowanie

Papryka ... papryka ... papryka

 

 

Papryka miodowa

Doskonała, delikatna, aromatyczna.

 

4,5 kg papryki oczyścić i pokroić, surową układać w słoikach po dżemie, do każdego dodać:

1 liść laurowy,
2 ziarna ziela angielskiego,
3 ziarna czarnego pieprzu,
2 szt. goździków,

kawałeczek papryczki chili,
1 listek czarnej porzeczki, wiśni lub dębu.

zalewa:

2 l wody
1,5 szklanki octu
2 łyżki miodu
2 łyżki soli
2 szklanki cukru

 zagotować, zalać  paprykę gorącą zalewą i pasteryzować  10-15 min w temp. ok 90 stopni.

 

 Papryka konserwowa

Soczysta, chrupiąca i ostra.

 

Paprykę oczyścić i pokroić, surową układać w słoikach po dżemie, do każdego dodać:
ziele angielskie
liść laurowy
liść czarnej porzeczki lub wiśni, dębu
 pieprz, gorczyca
plaster cebuli, marchewki
 czosnek, chrzan, koper
maleńki kawałek papryczki chili

Zalewa:

 1 ½  szkl. octu
 2 l wody
 1 łyżka cukru
3 łyżka soli

Zagotować i gorącą zalewać paprykę. Pasteryzować ok.7-10 minut.

 

Papryka kiszona

Dobry dodatek do wielu potraw, a i jako zakąska niczego sobie...

 

 

3 kg czerwonej papryki
5 zielonych ogórków
6 dużych ząbków czosnku
6 dag soli
suchy koper z nasionami
3 litry wody

Paprykę umyć, osączyć, rozciąć z jednej strony i wyjąć pestki. Ogórki umyć, ponakłuwać. Paprykę i ogórki włożyć do słoja lub kamiennego garnka, dodać koper i obrany czosnek. Zagotować wodę z solą, zalać warzywa, obciążyć. Pozostawić w temperaturze pokojowej 2 dni, potem wynieść w chłodne miejsce. Ukiszoną paprykę można przełożyć do mniejszych słoików i pasteryzować. Dobra jako dodatek do mięs można też pokroić i łączyć z innymi warzywami.

 

Komentarze

Wpisz kod
* Pola obowiązkowe
Brak wpisów.