Przychodzi baba ...
Przychodzi baba ...

Baba jak to baba - musi się wygadać, a że łatwiej mi pisać niż mówić, postanowiłam dzielić się z Wami, którzy zechcecie mnie odwiedzać, tym co mi po głowie chodzi tutaj właśnie. Tak więc będzie o babie, która się nie ma w co ubrać, o takiej która lubi gotować, o sierściuchach w domu, o wesołym i smutnym ... jak to w życiu bywa. Mam nadzieję, że będę miała z kim dzielić te wszystkie plotki i ploteczki, smuteczki i inne takie.

Poleć tę stronę na:

Ładowanie

Pikle curry z cukinii

5-6 kg oczyszczonej z ziaren cukinii 

Zalewa:

  • natka selera,
  • 2 duże cebule,
  • opakowanie przyprawy curry 
  • 3 litry wody,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1½ szklanki octu,
  • 5 łyżeczek białej gorczycy,
  • 3 płaskie łyżki soli.

Obraną cukinię pokroić w słupki ok. 2cm x 10cm. Ułożyć pionowo w słoikach. Do każdego dodać 2 - 3 liście z natki selera. Cebulę pokroić w plastry. Wodę zagotować, do wrzątku dodać składniki zalewy i cebulę, ostudzić. Zalać pikle. Pasteryzować 5 - 10 min.
Właściwie jest przepis na ogórki w zalewie curry przerobiony na cukinię, ale oba przetwory są pyszne. 

 

Komentarze

Wpisz kod
* Pola obowiązkowe
Brak wpisów.