Przychodzi baba ...
Przychodzi baba ...

Baba jak to baba - musi się wygadać, a że łatwiej mi pisać niż mówić, postanowiłam dzielić się z Wami, którzy zechcecie mnie odwiedzać, tym co mi po głowie chodzi tutaj właśnie. Tak więc będzie o babie, która się nie ma w co ubrać, o takiej która lubi gotować, o sierściuchach w domu, o wesołym i smutnym ... jak to w życiu bywa. Mam nadzieję, że będę miała z kim dzielić te wszystkie plotki i ploteczki, smuteczki i inne takie.

Poleć tę stronę na:

Ładowanie

Cukinia faszerowana z sosem pomidorowym lub cytrynowym

Wspomnienie z Grecji :)

 

Cukinie należy wydrązyć w środku z nasion i nie obierać.
Farsz: celowo nie podaje proporcji, bo nie wiem na ile cukini będziecie robić, średnio na kg. mięsa szklanka "niedogotwanego" ryżu.

  • mięso mielone (wieprzowe, wieprzowo-drobiowe/wołowe)
  • gotowany ryż (można pominąć, wtedy trzeba więcej mięsa)
  • cebula, czosnek
  • sól, pieprz, cynamon

Surowe mięso mielone (ja dawałam indycze) połączyć z ugotowanym ryżem oraz podsmażoną cebulką z czosnkiem, dodać sól, pieprz i odrobinę cynamonu - może to troszkę dziwna przyprawa do farszu z mięsem, ale pasuje doskonale.
Takim farszem napełnić bardzo dokładnie wydrążoną cukinię, ułożyć ją w rondlu podlać wodą z jakąś kostką bulionową (np. cielęcą, warzywną), dusić aż cukinia będzie aldente.

SOS:
to klasyczny grecki sos typu avgolemono czyli jajeczno-cytrynowy

  • 2 łyżki margaryny lub masła
  • 2 łyżki mąki
  • sok z 1,5 cytryny
  • 2 jajka
  • sól

Tłuszcz rozpuścić, połączyć z mąką, dodać do tego 1 do 1,5 szkalnki wywaru z duszonych cukinii, doprowadzić do wrzenia.
Jajka ubić z sokiem z cytrytny. Dodać do bardzo gorącej masy z maki i tłuszu, bardzo dobrze roztrzepać (można zagotować, ale nie trzeba), posolić i gotowe. 
Ten sos jest doskonały do bardzo wielu potraw. Spróbowałam już do ryb i do mielonych. Do różnych warzyw itp itd...

 

SOS pomidorowy (na zdjęciu)

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1-2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, ocet balsamiczny
  • olej do smażenia

Cebulę posiekać w kmosteczkę, czosnek rozgnieść. Na lekko rozgrzany tłuszcz wrzucić czosnek, żeby sie nie przypalił, następnie dodać cebule, lekko posolic i dusić do zeszklenia, następnie dodać pomidory i dusić wszystko do miękkości, doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i odrpbiną octu balsamicznego



Przepis na faszerowaną cukinię to moja wersja, bo nie znlazłam oryginalego przepisu, robiłam to intuicyjnie, wyszlo świetnie.

Komentarze

Wpisz kod
* Pola obowiązkowe
Brak wpisów.