Przychodzi baba ...
Przychodzi baba ...

Baba jak to baba - musi się wygadać, a że łatwiej mi pisać niż mówić, postanowiłam dzielić się z Wami, którzy zechcecie mnie odwiedzać, tym co mi po głowie chodzi tutaj właśnie. Tak więc będzie o babie, która się nie ma w co ubrać, o takiej która lubi gotować, o sierściuchach w domu, o wesołym i smutnym ... jak to w życiu bywa. Mam nadzieję, że będę miała z kim dzielić te wszystkie plotki i ploteczki, smuteczki i inne takie.

Poleć tę stronę na:

Ładowanie

Domowa przyprawa typu Vegeta

Vegeta, w latach osiemdziesiątych była rarytasem, który chciała mieć każda szanująca się gospodyni! Wtedy był to towar najczęściej szmuglowany z Węgier, teraz można kupić ją w każdym sklepie, ale czy jest to nadal rarytas? No nie koniecznie ... tylko 15 % stanowią suszone warzywa, reszta to niezła lista różnych E, a przecież może być tych warzyw 80 % wystarczy, że zrobimy ją sami.

  • 200 g mieszanki suszonych warzyw: pasternak lub pietruszka, marchew, por, seler, lubczyk
  • 3 łyżki suszonej natki pietruszki i/lub suszone liście selera, lubczyku
  • 30 g suszonej cebuli
  • 50 g soli morskiej - dałam himalajską
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziarem czarnego pieprzu
  • 4 łyżki kurkumy
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • kilka suszonych grzybów - opcjonalnie

 

Suszone warzywa, pieprz i ziele angielskie zmielić w młynku, dodać sól, kurkumę dokładnie wszystko wymieszać, przesypać do słoika, gotowe :)

Komentarze

Wpisz kod
* Pola obowiązkowe
  • Baba czyli Anka (poniedziałek, 16. marzec 2015 09:23)

    Anulko, takie suszone warzywa są np. w Delikatesach Centrum. Nie podejrzewaj mnie nawet o samodzielne ich suszenia hehehe :)

  • Anula (sobota, 14. marzec 2015 20:20)

    Wymiękam, jak czytam te przepisy i podziwiam Cię Aniu, no bo nie wiem skąd wziąć suszone warzywa (samej by mi się kroić i suszyć nie chciaałoo). W ogóle to żeby mi się tak chciało jak mi się nie
    chce.... ;D

  • Anna (środa, 21. styczeń 2015 09:36)

    Grażynko - cała przyjemność po mojej stronie :)

  • Grażyna (wtorek, 20. styczeń 2015 11:44)

    Andziu, kapitalny skład vegety, dziękuje.