Przychodzi baba ...
Przychodzi baba ...

Baba jak to baba - musi się wygadać, a że łatwiej mi pisać niż mówić, postanowiłam dzielić się z Wami, którzy zechcecie mnie odwiedzać, tym co mi po głowie chodzi tutaj właśnie. Tak więc będzie o babie, która się nie ma w co ubrać, o takiej która lubi gotować, o sierściuchach w domu, o wesołym i smutnym ... jak to w życiu bywa. Mam nadzieję, że będę miała z kim dzielić te wszystkie plotki i ploteczki, smuteczki i inne takie.

Poleć tę stronę na:

Ładowanie

Kotleciki z cieciorki

Porcja na jedną osobę:

  • 120 g suchej cieciorki lub 1 puszka 
  • ½ cebuli
  • 1 ząbku czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • Sos typu tzatziki:
  • 1 jogurt naturalny
  • ½ ogórka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • Sól, pieprz

 

Cieciorkę ugotować zgodnie z zaleceniami i ostudzić. Płatki i siemię zmiksować na proszek i dodać do cieciorki z posiekaną cebulą, jajkiem, sola, pieprzem, oregano i rozgniecionym czosnkiem. Wszystko zmiksować, dodać natkę pietruszki iw wymieszać. Uformować małe kotleciki i ułożyć na papierze do pieczenia lekko posmarowanym oliwą. Piec w piekarniku ok. 25-30 minut w temp. 160 st. W połowie czasu pieczenia obrócić je drugą stronę, aby się zrumieniły.

W między czasie przygotować sos tzatziki:

Ogórka pozbawić jąderek i zetrzeć na tarce, lekko posolić i odstawić na chwilę. Następnie osączyć z powstałej wody i dodać do jogurtu, dodać także rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, szczyptę cukru i koperek. Wszystko wymieszać i wstawić na chwile do lodówki.

Placuszki podawać z surówką z marchewki tym sosem.

Dla tych, którzy nie muszą specjalnie dbać o kalorie proponuję wersję ze smażeniem placuszków na patelni, nie ukrywam, że są smaczniejsze.

Komentarze

Wpisz kod
* Pola obowiązkowe
Brak wpisów.