Przychodzi baba ... Przychodzi baba ...  

Baba jak to baba - musi się wygdać, a że łatwiej mi pisać niż mówić, postanowiłam dzielić się z Wami, którzy zechcecie mnie odwiedzać, tym co mi po głowie chodzi tutaj właśnie. Tak więc będzie o babie, która się nie ma w co ubrać, o takiej która lubi gotować, o sierściuchach w domu, o wesołym i smutnym ... jak to w życiu bywa. Mam nadzieję, że będę miała z kim dzielić te wszystkie plotki i ploteczki, smuteczki i inne takie.

Poleć tę stronę na:

Forum Ogrodnicze Oaza
Zdjęcie nienajalepsze, ale pizza wyszła rewelacyjna!

Oryginalny przepis na ciasto na pizze od Anety z Włoch

  • 1 kg mąki tortowej
  • 25 gr drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • 25 gr soli (łyżka)
  • szczypta cukru
  • letnia woda

Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody, dodać do tego łyżkę oliwy. Do przesianej maki dodać sól i szczyptę cukru, wlać rozpuszczone drożdże z oliwą i wyrabiać dodając po troszku letnią wodę, tyle żeby ciasto było sprężyste i odchodziło od ręki. Ciasto solidnie wyrobić – ręka ma być czysta i nie może się kleić do stolnicy. Wyrobione ciasto przykryć czystą, wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, 1 część starcza na dużą blachę z piekarnika. Drugą część ciasta można zostawić w lodówce do następnego dnia lub zamrozić w odpowiednich porcjach. Ciasto rozwałkować, ułożyć na blachę i odstawić jeszcze na 1 godzinę.

 

 

To była podstawa pizzy, teraz już moja radosna twórczość:
sos pomidorowy: 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2-3 łyżki keczupu, łyżka oliwy, zioła prowansalskie, szczypta soli, kilka kropli tabasco – to wszystko dokładnie wymieszać i posmarować ciasto. Na to wyłożyć 1/2 startego żółtego sera, surowe pieczarki pokrojone w plasterki, teraz nadzienie wg uznania, np.: pizza pt. „Dla każdego coś dobrego”
1 cześć pizzy: szynka parmeńska, suszone pomidory z oliwy, czarne oliwki,
2 część pizzy: kawałki gorgonzoli i czarne oliwki,
3 część pizzy: ostre salami, zielone oliwki, świeże pomidory i czerwona cebula.
Na to nadzienie rozłożyć resztę sera i piec w 220 st ok. 20-25 minut.

 

Komentarze

Wpisz kod
* Pola obowiązkowe
  • Baba czyli Anka (Tuesday, 09. April 2013 08:46)

    Tomaszu Szopexsie...
    Masz bardzo dobrą pamięć i wyobraźnię, acz wyobraźnia zawsze była u Ciebie szalenie bogata.
    Ciasto z rabarbarem i zakalcem zrobiłam raz jeden jedyny... potem w ogóle zaprzestałam pieczenia. Niemniej cieszę się niezmiernie, że tak bardzo zapadło Ci w pamięć i miało tak ważką rolę w utrzymywaniu przyjaźni. A jeśli chcesz to powtórzyć to zapraszam do mnie w sezonie rabarbarowym - zrobię wszystko, żeby odświeżyć Twoje młodzieńcze wspomnienia.
    Buźka!

  • szopex (Monday, 08. April 2013 20:54)

    Tomasz Szopa Rany boskie - młoda oni nigdy chyba nie mieli okazji zjeść najbardziej zajebistego "ciasta rabarbarowego z zakalcem".
    To ciasto miało kilka ról do zrealizowania
    1/ "słabe jednostki musza sie wykruszyć" - tylko najsilniejsi w stadzie byli w stanie " to " zjeść i przeżyć
    2/ definiowalo 100% przyjaciół - niezbędna była miłość lub prawdziwa. przyjaźń żeby zdobyć sie na zjedzenie tego specyfiku - to nie było ciasto to był firewall na wrogów - gdyby to ciasto wynaleziono w 1939 historia Polski wyglądała by inaczej
    3/ wyrabialo upór w dążeniu do celu - młoda robiła je co tydzień
    4/ regulowalo długość spotkania - generalnie większa ilośc pobudzała perystaltyke jelit - zarówno ciękiego jak i grubego ( w sensie sraczka była w 100% zagwarantowaną ) wiec wyganialo nas do domów co dobrze przyjmował św Pamięci Ojciec Młodej
    5/ to było jak Boże Narodzenie - powodowało tęsknotę za zima i śniegiem ( generalnie człowiek marzył o skróceniu okresu wegetatywnego dla rabarbaru )
    6/ wyrabialo poczucie obowiązku - Ania czestowala nas nim co sobotę
    7/ na koniec miało pozytywny wpływ na stosunek do medycyny - tabletki Emskie smakowaly pózniej jak M&M'sy
    I NA KONIEC - wyrabialy odwagę :-))))))

    Aniu to jedyne ciasto, które zawsze było z zakalcem przez 4 lata

    W IMIENIU POLAKÓW - WSZYSTKICH - PROSZE O PRZEPIS
    SZOPEX
    16 minut(y) temu przez: telefon komórkowy · Lubię to!