Przychodzi baba ...
Przychodzi baba ...

Baba jak to baba - musi się wygadać, a że łatwiej mi pisać niż mówić, postanowiłam dzielić się z Wami, którzy zechcecie mnie odwiedzać, tym co mi po głowie chodzi tutaj właśnie. Tak więc będzie o babie, która się nie ma w co ubrać, o takiej która lubi gotować, o sierściuchach w domu, o wesołym i smutnym ... jak to w życiu bywa. Mam nadzieję, że będę miała z kim dzielić te wszystkie plotki i ploteczki, smuteczki i inne takie.

Poleć tę stronę na:

Ładowanie

Pieczonki, prażonki, kociołek, duszonki...

Pieczonki to tradycyjna, jednogarnkowa potrawa pochodząca z okolic Jury Krakowsko-Częstochowskiej. W zależności od regionu różnią się nazwą - pieczonki, prażonka, kociołek, duszonki, prażynki, duszone, maścipula.

    Jednak najważniejsze w pieczonkach jest to, że jak mało co służą spotkaniom z przyjaciółmi w plenerze !

Potrzebny jest specjalny kociołek na ognisko, który można kupić za ok 200 zł, ale my mamy taki zrobiony z blachy kwasoodpornej, ze szczelną pokrywą i jest równie dobry jak ten profesjonalny, jeśli nawet nie lepszy, ha!. Zapach przy pieczeniu ziemniaków jest taki, że cała okolica ma ślinotok. Można to też zrobić na zwykłej kuchni w jakims garze, ale to już nie to samo...

A oto przepis... Podkreślam, że każda wieś, każda rodzina ma swój własny sposób 

 

Porcja dla ok. 10 osób.

ok. 4-5 kg ziemniaków
2-3 średnie buraki
2 marchewki
5-6 cebul
duuuuża porcja różnej zieleniny (pietruszka, koperek, zielona cebula, seler, lubczyk)
40-60 dag boczku
40-60 dag kiełbasy
margaryna, smalec
sól, pieprz, papryka słodka, wegeta
Wszystkie warzywa obrać, umyć, osączyć z wody.
Ziemniaki pokroić w talarki grubości trochę mniejszej niż 1 cm, resztę warzyw w cienkie plasterki, zieleninke posiekać. Boczek i kiełbasę też pokroić w plasterki.
Na dnie garnka położyć skórę z boczku TŁUSTYM NA SPÓD. A teraz wszystkie składniki układać po kolei warstwami :
ziemniaki - buraki - marchew - cebula - zielenina - teraz przyprawić - na to wędlina i następna warstwa - tak do wyczerpania składników.
Ugnieść to dobrze w garze, na wierzch kładziemy trochę smalcu, trochę margaryny (po ok. 1/2 kostki) , ilość zależy od tego jaki tłusty był boczek i kiełbasa, ale ziemniaki maja być "wilgotne". To przykrywamy szczelnie, najlepiej liśćmi z kapusty, albo zwykłą folia alu, przykrywamy szczelnie pokrywą, i na ognisko... Taką porcję z młodych warzywek trzeba piec max 50 minut na ognisku, ale nie wolno dopuścić do ostrego ognia. Jesienią, starsze ziemniaki trzeba piec 1-1.10 minut.

A do takich pieczonek doskonale smakuje ŻUREK lub zimna maślanka.

Komentarze

Wpisz kod
* Pola obowiązkowe
  • car insurance quote (sobota, 03. grudzień 2016 13:21)

    esse Caralho (xi, esqueci o V) eh uma sombra tenebrosa...o cara ficou la no Planalto de espião mesmo, já que não tem a menor função por la...deuzulivre governar com um coveiro desses no cocuruto o tempo inteiro...

  • immobilienfonds verkaufen (niedziela, 27. listopad 2016 21:31)

    I hate my life but at least this makes it bearable.

  • kraftfahrtversicherung bescheinigung bei versichererwechsel (środa, 23. listopad 2016 21:30)

    Så søte da, herlige! Da jeg så tittelen på blogginnlegget ditt, tenkte jeg det var deg med frsokemannsutstyr, Jølle, Silver og Todd i badekaret!

  • free auto insurance (poniedziałek, 31. październik 2016 22:37)

    Bravo, tout à fait juste ! Il faut avoir peur d’un capitaine de pédalo. Surtout quand on lui confie le Concordia.Pour info: je me fiche parfaitement d’être un grand analyste ou pas et je continuerai à dénoncer les effroyables erreurs de ce gouvernement de ronds de cuir.