Przychodzi baba ...
Przychodzi baba ...

Baba jak to baba - musi się wygadać, a że łatwiej mi pisać niż mówić, postanowiłam dzielić się z Wami, którzy zechcecie mnie odwiedzać, tym co mi po głowie chodzi tutaj właśnie. Tak więc będzie o babie, która się nie ma w co ubrać, o takiej która lubi gotować, o sierściuchach w domu, o wesołym i smutnym ... jak to w życiu bywa. Mam nadzieję, że będę miała z kim dzielić te wszystkie plotki i ploteczki, smuteczki i inne takie.

Poleć tę stronę na:

Ładowanie

Pikantne risotto z krewetkami i świeżym ogórkiem

Przepis powstał dzisiaj po lekturze chyba dwudziestu przepisów na risotto z krewetkami... naprawdę smaczne ! Ogórek dodaje fantastycznej świeżości takiej pikantnej potrawie.

 

 

1 szklanka ryżu - oczywiście najlepiej arborio

1 litr bulionu rybnego ( ostatecznie może być zwykły bulion)

2 op. mrożonych krewetek

1/2 czerwonej papryki

kawałek imbiru (1/2 kciuka)

1 mała lub 1/2 większej papryczki chili ( wg. uznania, zależy jakie lubicie pikantne jedzonko, świeżą chili można zastąpić płatkami chili lub pieprzem cayenne)

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

duża garść posiekanej natki pietruszki i koperku

1/2 ogórka wężowego

sok z 1/2 cytryny

2-3 łyżki masła klarowanego

1 łyżka oliwy

sól, pieprz do smaku

 

Krewetki rozmrozić. Bulion dorpowadzić do wrzenia.

Cebulę i czosnek posiekać drobno i zeszklić na 2 łyżkach masła z oliwą, po kilku minutach dodać posiekaną papryczkę chili i pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę oraz posiekany drobno imbir i dusić kilka minut. Dodać ryż i smażyć, aż stanie się szklisty. Teraz dodawać po 1 chochelce bulionu, gotować aż się wchłonie i dodawać następne porcje - aż do wyczerpania bulionu. Kiedy ryż będzie al'dent dodać rozmrozone krewetki i sok z cytryny, gotować na malutkim ogniu pod przykryciem ok. 5 minut, odkryć, dodać posiekane zioła, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i dusić jeszcze ok., 5 minut, następnie odstawić z ognia na następne 5 minut przykryte.

Świeżego ogórka umyć, przekroić na pół wzdłuż i pokroić w półplasterki, wymieszać z risottem i podawać z dobrym białym winem....

Smacznego :)

 

Uwaga! Wersja fit nie różni się w przygotowaniu, ale w proporcjach, podaję porcję dla jednej osoby:

60 gr suchego ryżu arborio

150 gr krewetek

1/4 szt paparyki

2 cm świeżego imbiru

1/2 szt cebuli

1-2 ząbki czosnku

papryczka chili wg. uznania

1 szklanka bulionu

1 łyżka zielonej pietruszki

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego

 

Komentarze

Wpisz kod
* Pola obowiązkowe
Brak wpisów.