Przychodzi baba ...
Przychodzi baba ...

Baba jak to baba - musi się wygadać, a że łatwiej mi pisać niż mówić, postanowiłam dzielić się z Wami, którzy zechcecie mnie odwiedzać, tym co mi po głowie chodzi tutaj właśnie. Tak więc będzie o babie, która się nie ma w co ubrać, o takiej która lubi gotować, o sierściuchach w domu, o wesołym i smutnym ... jak to w życiu bywa. Mam nadzieję, że będę miała z kim dzielić te wszystkie plotki i ploteczki, smuteczki i inne takie.

Poleć tę stronę na:

Ładowanie

Aromatyczne risotto z krewetkami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 1 litr buliony rybnego (można zastąpić zwykłym)
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 drobno posiekana mała biała cebula
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 200 g ryżu do risotto (może być zwykły)
  • 300 g obranych małych krewetek
  • 2 łyżki soki z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz

 

Bulion rybny doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu. W rondlu na duzym ogniu rozpuścić margarynę i usmazyć cebulę, czosnek i skórkę z cytryny, ok. 2 min., aż wszystko zmieknie. Następnie dodać surowy ryż i mieszać, aż się zeszkli.

Zmniejszyć ogień i dolewać do ryżu po pół szklanki (chochelka) bulion, stale mieszając i czekając, aż kolejne porcje płynu się wchłoną. Ryż powinien stać się miękki, lecz nie rozgotowany. Dodać do ryżu krewetki, sok z cytryny i połowe ziół. Gotować jeszcze 5 minut, stale mieszjąc. Potem wyłączyć i przykryć rondel na 5 minut. Tuż przed podaniemn doprawić risotto pieprzem i posypać resztą ziół. Risotto ma się lekko rozlewać po talerzu.

 

 

Komentarze

Wpisz kod
* Pola obowiązkowe
Brak wpisów.