Przychodzi baba ...
Przychodzi baba ...

Baba jak to baba - musi się wygadać, a że łatwiej mi pisać niż mówić, postanowiłam dzielić się z Wami, którzy zechcecie mnie odwiedzać, tym co mi po głowie chodzi tutaj właśnie. Tak więc będzie o babie, która się nie ma w co ubrać, o takiej która lubi gotować, o sierściuchach w domu, o wesołym i smutnym ... jak to w życiu bywa. Mam nadzieję, że będę miała z kim dzielić te wszystkie plotki i ploteczki, smuteczki i inne takie.

Poleć tę stronę na:

Ładowanie

Ciasto drożdżowe z dynią i kruszonką

Ciasto jest tak aromatyczne i pyszne, że znika zanim ostygnie.

 

2 ½ szklanki mąki

1 szklanka puree z dyni

5 dag drożdży

Otarta skórka z 1 pomarańczy lub skórka kandyzowana

Ok. 1 szklanki mleka

½ szklanki oleju

¾ szklanki cukru

Kruszonka:

10 dag masła

10 dag cukru

10 dag mąki

1 łyżeczka cynamonu

 

Z drożdży, ciepłego mleka odrobiny cukru i mąki przygotować rozczyn. Mąkę przesiać, dodać cukier, jajka i rozczyn, wyrabiać (ja to robię mikserem), następnie dodawać puree z dyni olej, skórkę z pomarańczy. Ciasto wyrobić na gładką masę, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minim. 40 minut, powinno podwoić swoją objętość. Następnie wyłożyć ciasto do 2 keksówek i odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę, cukier i cynamon, masło rozpuścić i wlać jeszcze mocno ciepłe do miski i szybko zagnieść kruszonkę, wyłożyć ją ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 stopni na ok. 45 minut.

 

Komentarze

Wpisz kod
* Pola obowiązkowe
Brak wpisów.