Przychodzi baba ...
Przychodzi baba ...

Baba jak to baba - musi się wygadać, a że łatwiej mi pisać niż mówić, postanowiłam dzielić się z Wami, którzy zechcecie mnie odwiedzać, tym co mi po głowie chodzi tutaj właśnie. Tak więc będzie o babie, która się nie ma w co ubrać, o takiej która lubi gotować, o sierściuchach w domu, o wesołym i smutnym ... jak to w życiu bywa. Mam nadzieję, że będę miała z kim dzielić te wszystkie plotki i ploteczki, smuteczki i inne takie.

Poleć tę stronę na:

Ładowanie

Boczek dojrzewający typu pancetta

Pancetta to rodzaj surowego suszonego zwijanego boczku,  przepis pochodzi z Włoch. Pancetta dojrzewa w soli i przyprawach, a potem jest suszona zawinięta w gazę lub siatkę masarską. Pancetty się nie wędzi stąd ma bardzo delikatny smak. Ten zrolowany boczek kroi się na cienkie jak bibułka plasterki.

Płat boczku o wadze 1,5 kg

  • 3 łyżki czarnego pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/3 szklanki soli
  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 1 łyżka ziaren jałowca
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 5 suchych liści laurowych (rozetrzeć drobno)
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  •  łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu (można użyć suszonego)
    Oczywiście ilość ziół wg. uznania można zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności od gustów.

 

Boczek pozbawiamy skóry i wyrównujemy krawędzie tak, żeby był w kształcie prostokąta. Przyprawy utrzeć w moździerzu. Wymieszać sól , sól peklową, brązowy cukier z przyprawami, ziołami i wcieramy w boczek. Boczek wkładamy do dużego worka foliowego strunowego, kładziemy płasko, delikatnie wyciskamy z niego powietrze, zamykamy woreczek. Woreczek z boczkiem wkładamy do blaszki , obciążamy (np. kartonami soku lub mleka). Wstawiamy na tydzień do lodówki, codziennie przewracamy boczek na drugą stronę, a 4 dnia odlewamy powstały płyn i ponownie wstawiamy do lodówki.
Po 7 dniach wyjmujemy boczek z lodówki,  spłukujemy go pod bieżącą zimną wodą, bardzo dokładnie osuszamy. Jeśli na boczku pozostanie troszkę pokruszonych ziaren to może tak zostać.
Układamy boczek mięsną stroną do góry i posypujemy jeszcze 1 łyżką czarnego pieprzu, wcieramy w mięso. Boczek ciasno rolujemy mięsną stroną do środka i bardzo mocno zwijamy tak aby w środku nie było powietrza. Następnie wkładamy do siatki wędliniarskiej lub związujemy bawełnianym sznurkiem. Wieszamy w suchym, przewiewnym pomieszczeniu w temp. ok. 17-20 °C.
Suszymy pancettę przez dwa tygodnie, chyba że kawałek mięsa jest większy to oczywiście dłużej. Kiedy boczek pachnie słodko-pikantnie to znaczy, że pancetta jest już gotowa,  może wisieć dłużej, oryginalna włoska pancetta suszy się kilka miesięcy.

Komentarze

Wpisz kod
* Pola obowiązkowe
  • Best hgh supplements (czwartek, 06. lipiec 2017 17:52)

    mouth is known as oral steroids and can help in many diseases. http://www.supplementguidesg.net/hgh-supplements-for-bodybuilding.html

  • legal steroids (czwartek, 06. lipiec 2017 17:43)

    available when it comes to online retailers. Review - Legal Steroids - Can This Achieve The Results We Want? Consumers looking for

    http://www.getbodyinshape.net/