Przychodzi baba ...
Przychodzi baba ...

Baba jak to baba - musi się wygadać, a że łatwiej mi pisać niż mówić, postanowiłam dzielić się z Wami, którzy zechcecie mnie odwiedzać, tym co mi po głowie chodzi tutaj właśnie. Tak więc będzie o babie, która się nie ma w co ubrać, o takiej która lubi gotować, o sierściuchach w domu, o wesołym i smutnym ... jak to w życiu bywa. Mam nadzieję, że będę miała z kim dzielić te wszystkie plotki i ploteczki, smuteczki i inne takie.

Poleć tę stronę na:

Ładowanie

Gotowanie mięsa sous-vide

Schab gotowany metodą sous-vide

Nowa zabawka w kuchni zawsze skutkuje jakimś eksperymentem. Tym razem kupiliśmy urządzenie do próżniowego pakowania żywności, bo jak się ma potomstwo w różnych częściach Polski i Europy to trzeba im paczki szykować jak za okupacji: kiełbasa, pierogi, napitki itp. … Pakowarka się sprawdziła, psy w paczce kiełbasy nie wyczuły, a flaszki się nie potłukły J Poza tym tak zapakowana żywność przedłuża swoją trwałość nawet pięciokrotnie.
Ale przecież taka maszynka nie może stać bezużytecznie. Ostatnio często się słyszy o takiej technice gotowania jak sous-vide, do tej pory zarezerwowana tylko dla profesjonalistów, jednak okazuje się, że to wcale nie jest takie trudne, a efekty są fantastyczne.

Sous-vide po francusku oznacza „bez powietrza” i polega na doprowadzeniu wnętrza szczelnie zamkniętych w plastikowe worki produktów, do odpowiedniej temperatury przy pomocy kąpieli w gorącej (mniej lub bardziej) wodzie.
Sous-vide szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku przyrządzania mięs. Aby mięso zostało przez nas strawione i było smaczniejsze, włókna muszą zostać „uszkodzone” czyli  po prostu ścięte w procesie podgrzewania/gotowania.
Zaletą gotowania tą techniką na pewno jest to, że mięsa zachowują swój aromat, witaminy, jakość. Ważne jest to, że walory odżywcze potrawy pozostają niezmienione. Dodatkowo  gotując w ten sposób unikamy rozprzestrzeniania się zapachów w kuchni, a potem w lodówce. No i oczywiście nie dodajemy tam żadnego zbędnego tłuszczu.

To była teoria teraz czas przejść do praktyki. Do tej pory zrobiłam pierś z indyka, szynkę na 2 sposoby i schab, każdy następny pomysł na pewno udostępnię. Nie wiem, który rodzaj mięsa była najlepszy, bo każde było bardzo smaczne i każde było inne.

 

Pierś z indyka

  •  1 kg – 1,30 kg fileta z piersi indyka
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

Pierś umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, bardzo dobrze osuszyć.
Czosnek obrać, rozgnieść i utrzeć na pastę z solą, dodać do tego reszt e przypraw i utrzeć dokładnie. Taką pastą bardzo dobrze natrzeć mięso i zapakować w urządzeniu próżniowym. Odłożyć do lodówki na noc, następnego dnia włożyć do garnka z wodą o temperaturze 65-70 stopni i gotować w takiej temperaturze 5-6 godzin. Po tym czasie mięso ostudzić i smacznego…. Chociaż na ciepło też będzie bardzo dobre, z dodatkiem na przykład sosu żurawinowego.

 

Schab

  • 1 kg – 1,50 kg schabu bez kości
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

Mięso przygotować tak jak pierś z indyka, a gotować w temperaturze 60-65 stopni przez 5-6 godzin.

 

Szynka I

  • 1 kg – 1,50 kg
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki

Mięso przygotować tak jak schab i pierś, gotować w temperaturze 60-65 stopni 7- 8 godzin.

 

Szynka II tradycyjnie peklowana

  • 1 kg – 1,50 kg szynki
  • Marynata:
  • 1 l wody
  • 30-40 g soli
  • 5 g saletry
  • szczypta cukru
  • pół łyżeczki zmielonych lub utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 goździk
  • 2 liście laurowe
  • 6-8 ząbków czosnku w łupinach

Wszystkie składniki marynaty zagotować (czosnku 4 ząbki)  i ostudzić. Umyte i oczyszczone mięso zalać marynatą z dodatkiem pozostałego świeżego czosnku w kamiennym, szklanym lub plastikowym naczyniu i odstawić do lodówki na ok. 7 dni. Mięso koniecznie codziennie przewracać. Jeśli marynata zacznie brzydko pachnieć należy ugotować nową, mięso umyć i zalać ponownie. Po tym czasie szynkę związać lub wsadzić w specjalną siatkę, zapakować próżniowo i gotować w temperaturze 60-6 stopni przez 7-8 godzin.

Komentarze

Wpisz kod
* Pola obowiązkowe
  • Davidmic (wtorek, 02. maj 2017 01:23)

    saint joseph health system <a href=http://bryanallen.com/img/buy-brand-cialis.html>buy brand cialis cheap</a> society of nuclear medicine and molecular imaging

  • buy (piątek, 14. kwiecień 2017 09:21)

    Can women take for men, viagra bad side effects .

  • Ronniedof (poniedziałek, 10. kwiecień 2017 19:23)

    doctor who the big bang <a href=http://reductil.ayosport.com/>acheter reductil en ligne</a> doctor who tardis toy

  • Ronniedof (niedziela, 09. kwiecień 2017 06:22)

    black plague doctor mask <a href=http://lorcaserin.blogwritr.com/>buy lorcaserin australia</a> pharmacy internships for undergraduates

  • ElbertSoozy (poniedziałek, 03. kwiecień 2017 23:10)

    doctor notes for school free <a href=http://stilnox.1minutesite.es/>comprar stilnox</a> best drugstore sleep aid

  • Blakeren (wtorek, 28. marzec 2017 05:01)

    non prescription fashion glasses for men <a href=http://stilnox.1minutesite.es/>comprar stilnox 10 mg</a> top ten drug movies

  • StuartFuri (niedziela, 16. październik 2016 15:17)

    where can i get a prescription online <a href=http://adderall.webobo.biz/>acheter adderall</a> six components of health

  • GeorgeVob (sobota, 15. październik 2016 03:38)

    tv show the doctors <a href=http://sibutramine.uniterre.com/>acheter sibutramine pas cher</a> google play store for android tablet

  • Grażyna (sobota, 28. listopad 2015 15:03)

    Jesteś kochana, dziękuje pięknie.

  • Baba czyli Anka (czwartek, 26. listopad 2015 20:51)

    Grażynko, kupowałam na allegro, bo dodatkowo kupowałam więcej folii do zgrzewania ( takiej w rolce). Urządzenie nazywa się Profi Cook PC-VK 1080, od razu kup sobie dodatkową folię, bo worków w
    zestawie jest niewiele. Na all jest dobra oferta z 2 dodatkowymi rolkami.

  • Grażyna (czwartek, 26. listopad 2015 16:00)

    Andziu kochana, podaj nazwe tego urządzenia. Kupowałaś AGD czy na all?