Przychodzi baba ...
Przychodzi baba ...

Baba jak to baba - musi się wygadać, a że łatwiej mi pisać niż mówić, postanowiłam dzielić się z Wami, którzy zechcecie mnie odwiedzać, tym co mi po głowie chodzi tutaj właśnie. Tak więc będzie o babie, która się nie ma w co ubrać, o takiej która lubi gotować, o sierściuchach w domu, o wesołym i smutnym ... jak to w życiu bywa. Mam nadzieję, że będę miała z kim dzielić te wszystkie plotki i ploteczki, smuteczki i inne takie.

Poleć tę stronę na:

Ładowanie

Bulion rybny

Bardzo delikatny i dietetyczny bulion rybny ....

głowy karpia, pstrąga lub innych świeżych ryb

1-2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

kawałek pora

gruby plaster cebuli

liść laurowy

ziele angielskie

sól, pieprz

ok. 2 litry wody

 

Na zupę rybną nadają się wszystkie części ryby, które najczęściej wyrzucamy - oczywiście BEZ wnętrzności :). Głowy, kręgosłupy, obcięte płetwy itp, wszystko należy bardzo dokładnie umyć z krwi, a głowy pozbawić oczu. 

Nastawiamy wywar warzywny z podanych składników i gotujemy do miękkości warzyw, plaster cebuli przypiekamy na gazie tak jak do rosołu, dodajemy liść i ziele. Kiedy bulion warzywny jest już gotowy dodajemy ryby i gotujemy jeszcze maksymalnie 10-15 minut, można dodać kawałek ząbka czosnku. Podajemy z fasolą jaś lub grzankami i zieloną pietruszką.

 

Można też wywar ugotować na podduszynych na maśle warzywach. Zupa jest wtedy bardziej aromatyczna, ale mniej klarowna.

Ta zupa - bulion rybny nadaje się doskonale do risotto z krewetkami.

 

Komentarze

Wpisz kod
* Pola obowiązkowe
Brak wpisów.