Przychodzi baba ...
Przychodzi baba ...

Baba jak to baba - musi się wygadać, a że łatwiej mi pisać niż mówić, postanowiłam dzielić się z Wami, którzy zechcecie mnie odwiedzać, tym co mi po głowie chodzi tutaj właśnie. Tak więc będzie o babie, która się nie ma w co ubrać, o takiej która lubi gotować, o sierściuchach w domu, o wesołym i smutnym ... jak to w życiu bywa. Mam nadzieję, że będę miała z kim dzielić te wszystkie plotki i ploteczki, smuteczki i inne takie.

Poleć tę stronę na:

Ładowanie

Królowa makrela

Królowa Makrela na tle pozostałych gatunków wyróżnia się bardzo wysoką zawartością nienasyconych kwasów omega-6 oraz omega3, które poprawiają pracę układu nerwowego i poprawiają gospodarkę cholesterolem.

Makrela jest rybą tłustą, dlatego częściowo ogranicza łaknienie, poza tym zawiera znaczne ilości selenu, który działa ochronnie na błony komórkowe i krwinki czerwone.

Poza tym, w makreli jest też znaczna ilość witamin z grupy E, D, B oraz A. Z kolei zawarty w rybie fosfor i wapń ułatwia poprawny rozwój kośćca u dzieci, a stosunkowo wysokie stężenie jodu, jest powodem, dla którego ten gatunek ryby skutecznie reguluje poziom hormonów, produkowanych przez tarczycę.Ostatecznie, makrela to także bogactwo miedzi, która działa antybakteryjnie oraz cynku, który normuje poziom ciśnienia krwi i pracę serca. Wniosek jest jeden RYBA WPŁYWA NA WSZYSTKO.

Skoro tak, należy czym prędzej biec do kuchni i zacząć przyrządzać z niej smakołyki na śniadanie, obiad i kolację.

 

Pasta z makreli i sera białego

  • 1 makrela
  • ½ cebuli
  • Pęczek koperku
  • Kostka białego sera lub op. Serka typu Bieluch
  • 1 łyżka majonezu
  • Sól, pieprz,

Makrelę dokładnie obrać z ości i zblendować z serem. Do tego dodać bardzo drobno posiekana cebulkę, koperek i 1 łyżkę majonezu, doprawić pieprzem i solą wg. uznania.

 

Pasta z makreli z musztardą francuską

  • 1 makrela
  • ½ cebuli
  • Pęczek koperku
  • 1-2 ogórki kiszone
  • 2 czubate łyżki musztardy francuskiej
  • pieprz,

Makrelę dokładnie obrać z ości i zblendować. Dodać bardzo drobno posiekana cebulkę, koperek, musztardę, starte i odciśnięte ogórki, pieprz. Wszystko dobrze wymieszać i gotowe.

 

Pasta z makreli z jajkiem

  • 1 makrela
  • ½ cebuli
  • pęczek szczypiorku
  • 1-2 ogórki kiszone
  • 2 łyżki musztardy
  • pieprz,

Makrelę dokładnie obrać z ości i zblendować. Dodać bardzo drobno posiekana cebulkę, szczypiorek, musztardę, pieprz. Wszystko dobrze wymieszać i gotowe.

 

Pasta z makreli i awokado

  • 1 makrela
  • 1 dojrzałe awokado
  • Pęczek zielonej cebuli
  • 1-2 ogórki konserwowe
  • pieprz,
  • sok z cytryny

Makrelę dokładnie obrać z ości i zblendować z awokado skropionym cytryną. Dodać drobno posiekana zieloną cebulkę, starte i odciśnięte ogórki,  pieprz. Wszystko dobrze wymieszać i gotowe.

 

Sałatka z makreli i rukoli

  • makrela
  • op. rukoli
  • 5-7 suszonych pomidorów z oliwy
  • Chili

Sos :

  • 100 ml oliwy,
  • 50 ml octu balsamicznego,
  • 25 ml sosu terijaki,
  • 25 ml sosu sojowego

 

Makrelę obrać i podzielić na małe kawałki. Rukolę umyć i dobrze odsączyć, można pokroić. Pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w paseczki. Przygotować sos mieszając w słoiczku wszystkie jego składniki. Taki sos można dłużej przechowywać, poza lodówką!, jest świetnym dodatkiem do różnych sałatek, np. do caprese.
Wszystkie składniki sałatki dokładnie, delikatnie wymieszać, dodać chili i kilka łyżek sosu – wg. uznania. To jest porcja sałatki na przykład do pracy dla 2 osób.

 

Sałatka z makreli w muszlach na rukoli

  • 1 duża makrela lub 2 mniejsze
  • 1 słoiczek cebulki konserwowej
  • 20 dag mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • rukola
  • sól, pieprz
  • majonez, musztarda
  • makaron duże muszle

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu i ostudzić.
Makrelę obrać i podzielić na małe kawałki. Fasolkę ugotować i ostudzić. Cebulę czerwoną posiekać drobno, kukurydzę i cebulka konserwową odcedzić.
Wszystkie składni delikatnie ze sobą połączyć, dodać 2-3 łyżki majonezu, łyżeczkę musztardy, pieprz, z solą ostrożnie!
Ugotowane muszle napełnić sałatką i ułożyć na półmisku na rukoli, na wierzch można ułożyć paseczki suszonych pomidorów.

 

Tagliatelle z makrelą

 

  • 1 makrela
  • 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • 200 ml śmietany 18%
  • papryczka chili lub chili w płatkach
  • 5 pomidorów suszonych z oliwy
  • Sól, pieprz,
  • 200 g makaronu tagliatelle lub innego ulubionego

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. W czasie gdy się gotuje makaron, obrać cebulę i czosnek . Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Papryczkę przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestki, drobno pokroić. Płaty pomidorów pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej (lub oliwę z pomidorów) zeszklić cebulę. Dodać pomidory, oregano, czosnek i chilli chwilę podsmażyć (1-2 minuty). Zmniejszyć moc i śmietankę, poczekać aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać kawałki ryby, dusić tylko do chwili gdy makrela się podgrzeje. Jeżeli sos jest za gęsty można rozrzedzić go odrobiną wody z gotowania makaronu.

Makaron odcedzić, wymieszać na patelni z pozostałymi składnikami i posiekaną bazylią. Od razu podawać.

Sałatka z makreli w muszlach

Komentarze

Wpisz kod
* Pola obowiązkowe
Brak wpisów.